Plannen voor 150 betaalbare woningen in gebouw De Ambacht

Maartje Nuesink 05-07-2023 1174 keer bekeken 0 reacties

De Ambacht, gelegen op de hoek Stationsstraat, Molenstraat-Centrum wordt uitgebreid met een woontoren van ca. 150 betaalbare appartementen.

 

In de nieuwe plannen blijft er plek voor ondernemers, horeca en natuurlijk veel groen. Het concept van De Ambacht is hiermee een voorloper op de nieuwe ontwikkelingen in de Apeldoornse binnenstad. De plannen voor herontwikkeling krijgen inmiddels meer vorm en de eerste schetsontwerpen zijn met de buurtbewoners besproken.

Nieuwe tijd, nieuwe wensen

Projectontwikkelaar Gjalt Helfrich namens Hamming Den Hollander Vastgoed (HDH Vastgoed): “We werken aan een vernieuwend concept waarbij je kunt wonen, werken, ontmoeten en ontspannen op dezelfde plek. Zie het als een stad in een stad. Je komt straks je woning uit, ontmoet je familie, vrienden in de horecagelegenheid, kunt werken in de ruimtes die daarvoor ingericht zijn en haalt je pakketjes bij het verzamelpunt op. Mocht je een deelauto nodig hebben, dan staat ‘ie ook bij de deur voor je klaar. En dat allemaal in een groene omgeving. Niet alleen voor de bewoners van De Ambacht maar ook voor de buren hopen we een prettige plek te zijn waar je kunt samenkomen.”

Betaalbaar en duurzaam 


Uitgangspunt in de plannen is een bijdrage leveren aan de oplossing voor het woningtekort in Apeldoorn. Helfrich: “De plannen voor De Ambacht in Apeldoorn hebben als doel om bij te dragen aan het oplossen van het woningtekort in de stad. Het gebrek aan betaalbare woningen maakt het momenteel erg moeilijk voor starters om een geschikte woning te vinden. We willen hierbij helpen door betaalbare appartementen aan te bieden. Daarnaast hechten de initiatiefnemers ook veel waarde aan groen en duurzaamheid. In samenwerking met het Apeldoornse architectenbureau Courage is er gekeken naar een schetsontwerp dat zo goed mogelijk aansluit bij de omgeving en waarin groen een voorname rol speelt. We vinden het belangrijk om dit ontwerp te bespreken met de buurt, zodat ze de plannen nog beter kunnen afstemmen op de wensen van de bewoners. Op die manier willen ze ervoor zorgen dat De Ambacht een passend en gewaardeerd project wordt, voor bewoners en voor in de buurt.”

Geschiedenis als rode draad

Veel Apeldoorners kennen het gebouw als de voormalige Ambachtsschool. Een markant gebouw dat klein begon, met de oprichting van een Volkshuis in 1895. Veel bekende Apeldoornse namen hebben hun bijdrage geleverd aan de Ambachtsschool zoals C. Wegerif, J. van den Braak, Jhr. G.W. Mollerus, R. Kerkhoven en H.P.J. Tutein Nolthenius. Op dit moment wordt het gebouw bevolkt door ondernemers en maatschappelijke organisaties. In 2021 werden Apeldoorners Joost Hamming en Roel den Hollander eigenaar van het pand (HDH Vastgoed) en zij zetten zich in om de ziel in het gebouw te behouden en op deze manier de geschiedenis en toekomst van Apeldoorn samen te brengen.

Vooruitblik 

Op dit moment worden alle plannen met de gemeente, buurt en partners besproken. “Zo kunnen we onze ideeën alleen nog maar beter maken”. Dan worden de officiële plannen bij de gemeente ingeleverd. Als alles volgens verwachting verloopt, zal de eerste woning in 2027 opgeleverd zijn.

 

0  reacties

 

Molenstraat Centrum 1,
7311 XG Apeldoorn

Op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Inschrijven

 
Cookie-instellingen